Školní jídelna Praha 10 angažovala „pětihvězdičkového“ kuchaře

I školní jídelny mohou vařit podle nejnovějších trendů! S přípravou pokrmů pro všech třináct „základek“ na Desítce pomáhá profesionální kuchař Jiří Faltys, jenž má praxi mimo jiné v pětihvězdičkovém hotelu.

Coby manažer kvality stravování dbá na aktualizaci výrobních postupů a receptur, na školení personálu či sestavování jídelních lístků a dosahování cílů v oblasti stravování a její kvality na úrovni školních jídelen. Angažovala ho Školní jídelna Praha 10, příspěvková organizace městské části, která zabezpečuje stravování pro žáky ZŠ. Prioritou pro ni je celkové zlepšování kultury stravování žáků a šíření osvěty.

„Školní stravování je historicky spojeno s řadou desítky let zažitých stereotypů. My k němu přistupujeme tak, abychom je měnili a přiblížili se současné gastronomické scéně. Například salátové bary ve školních jídelnách vznikly u nás a staly se postupně trendem a inspirací pro nemálo školních jídelen v ČR. Klademe důraz na hodnotnou a vyváženou stravu vyrobenou ze základních a primárně čerstvých surovin bez dochucovadel s glutamáty a bez polotovarů. Solíme s rozumem a vaříme bezlepkově, jídelny lístky chceme sestavovat s ohledem na sezonnost potravin, zajistit pestrou nabídku jídel a budovat v dětech vztah k jídlu,“ vypočítává Jaroslav Vrtiška, ředitel organizace Školní jídelna Praha.

Ta už posbírala řadu ocenění. V soutěži školních jídelen z celého Česka se například vloni umístil na 2. místě kuchař ZŠ Gutovka (tématem bylo polední bezlepkové menu s využitím zvěřiny nebo hovězího masa). „Zásady, které jsou v jídelnách Prahy 10 vytvořeny, jsou příkladné, ale je velmi náročné ohlídat, aby jich bylo dosahováno na tolika různých místech prostřednictvím několika desítek zaměstnanců,“ popisuje Jiří Faltys.

Nový manažer kvality stravování Školní jídelny Praha 10 má dvacetileté zkušenosti executive chefa v pražských hotelech Adria a Andel´s hotel Prague a zahraniční praxi v pětihvězdičkovém hotelu ve Švýcarsku, na letní olympiádě v Londýně v roce 2012 působil jako šéfkuchař Českého domu. „Gastronomie je poslední dobou velké téma, zajímá širší veřejnost i média. Školní stravování ale zůstává trochu stranou ´mainstreamu´. Tvrdím, přitom že kvalita jídla a jeho vzhled mohou být totožné jako v restauraci. Základ, od kterého se budeme vždy odrážet, je kvalitní potravina a výrobní postup. Není však problém nabízet rovněž takzvaná trendová jídla včetně českých, jako jsou například ta známá z food festivalů nebo etnických restaurací, pokud to finanční limity v rámci vyhlášky o školním stravování dovolí,“ vysvětluje Jiří Faltys, proč od letošního 30. ledna spolupracuje se Školní jídelnou Praha 10.

Manažer kvality stravování se už detailně seznámil se všemi jídelnami na Desítce a vedl první workshopy pro jejich kuchaře. Ty budou pravidelně pokračovat i v novém školním roce. „Gastronomie je dynamicky se rozvíjející obor, seznamovat se s novými trendy je klíčové. Standardně kuchaři chodí na nejrůznější placená školení, což je jistě cesta. V mnoha případech je však nejsou schopni použít v praxi, ve svých kuchyních. Již pár let tvrdím, že ukázka nových věcí přímo v pracovním prostředí zaměstnanců je nejefektivnější cestou k dosažení cíle. Proto jsem angažoval zkušeného šéfkuchaře, který s kolegy zároveň vaří, vydává obědy a slaďuje praxi v jednotlivých provozovnách,“ říká Jaroslav Vrtiška.

Školní jídelna Praha 10 se rovněž zaměřuje na celkový komfort a modernizaci svých zařízení a postupů a na osvětu. V průběhu „koronavirové pauzy“ prošla například výraznou vizuální proměnou jídelna v ZŠ Brigádníků. Kromě prostředí se bude na školách, které provozuje Praha 10, zpříjemňovat samotné objednávání obědů: pro děti bude vytvořená speciální mobilní aplikace. V koncepci rozvoje do roku 2026 počítá příspěvková organizace městské části rovněž s kurzy vaření pro rodiče zaměřené na bezlepkové a bezlaktózové diety či se vzdělávacím programem o potravinách a vztahu k jídlu pro děti.

Se zkvalitňováním služeb a soustředěním pozornosti a energie na hlavní činnost (stravování pro děti) souvisí i dříve naplánované omezování tzv. doplňkové činnosti. Už vloni přestala Školní jídelna Praha 10 provozovat kuchyně v Domovech seniorů Centra sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 10 – provozovnu Zvonková a provozovnu Sámova. Aktuálně ukončila provoz v  jídelně v Bytovém domě Malešice, kterou negativně ovlivnila i koronavirová situace a s ní související omezující opatření.