Mýty o výživě

Teplé jídlo 2 x denně je nutnost

Není, ale neustále bychom měli mít na paměti zásady vyvážené stravy.

Polévka je nezbytnou součástí oběda

Není nutné polévkuvždy podávat, záleží na chuti dítěte a na složení oběda. Polévka může povzbudit chuť k jídlu a může zahřát v chladnějším počasí.

Více tuku = více cholestrolu

Množství tuku neovlivňuje množství tuku v potravě.

Máslo je lepší než rostlinné tuky

Výroba těchto tuků se od sebe neliší, liší se pouze ve výstupních surovinách. Rostlinné tuky narozdíl od másla obsahují nenasycené mastné kyseliny, které dítě potřebuje pro zdravý růst a vývoj. V dětském jídelníčku by měly rostlinné tuky tvořit 2/3 všech tuků. 1/3 by měly tvořit živočišné tuky, které jsou obsaženy v mase, uzeninách, mléce, mléčných výrobcích a vejcích.

Z oplácanosti dítě vyroste

V dětském věku dochází k růstovým skokům. Rodiče by na to však neměli spoléhat a měli by udržovat správnou životosprávu a dostatek pohybu.

Dítě je třeba nutit, aby vše dojedlo

Pokud budou rodiče nutit dítě do jídla, může si k němu vypěstovat odpor. Zároveň by rodiče neměli podléhat nátlaku dítěte a podřizovat se jeho chutím, to by mohlo vést třeba k obezitě.

Dítě musí jíst denně maso

Nemusí, ale maso z jídelníčku nevynecháváme. Dáváme přednost masu libovému, drůbeži a rybě.

Je jedno, jaké mléčné výrobky dítě dostává

Ke svému růstu dítě potřebuje kvalitní mléko a mléčné výrobky. Vhodné jsou výrobky se sníženým množstvím tuku (ne nízkotučné) a zakysané mléčné výrobky.

 Mléko zahleňuje

Žádná studie nedokázala, že mléko zahleňuje. Mléko a mléčné výrobky obsahují důležité bílkoviny, vápník a zakysané mléčné výrobky ještě obsahují zdraví prospěšné bakterie mléčného kvašení. V dětském jídelníčku by se mléko a mléčné výrobky měli objevit alespoň 2 – 3 x denně.

Sladkosti v dětském jídelníčku zakázány

Sladkosti není nutné zakazovat, ale naučit děti jak s nimi zacházet. Naučit je jíst cereální tyčinky, kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa a sušené ovoce.