Pilotní projekt „Dny mezinárodní kuchyně ve školních jídelnách se těší přízni školáků“

Skvělého hodnocení ze strany malých i velkých strávníků se organizaci Školní jídelna Praha 10 dostalo při zahájení pilotního projektu nazvaného Dny mezinárodní kuchyně. Tato novinka se rozšíří i do dalších školních jídelen.

Organizace Školní jídelna Praha 10, p.o., chce prostřednictvím Dnů mezinárodní kuchyně přiblížit dětem chutě, které jsou v podmínkách tuzemského školního stravování opomíjeny. V rámci prvního Dne mezinárodní kuchyně, který se uskutečnil na ZŠ Brigádníků 7. února, se podávala asijská jídla. Vepřové nudličky se zeleninou, hlívou ústřičnou a hráškovými lusky s jasmínovou rýží, stejně jako smažené kuřecí kousky ve strouhance panko se zeleninovým salátkem byly příslovečnou trefou do černého. Obě jídla strávníkům moc chutnala a nejinak tomu bylo s polévkou. Mrkvový krém s kokosovým mlékem se stal doslova hitem. „Byla radost pozorovat děti, jak si přidávají i polévku, ta byla vážně vynikající…moc nám všem chutnalo,“ zhodnotila obědové asijské menu ředitelka školy paní Mgr. Alena Polanská.

Podobně se za stravovací komisi školy vyjádřila K. Holomečková: „Za nás to bylo přesně tak, jak bychom si představovaly, aby se ve školní jídelně vařilo. Barevné, voňavé a hlavně dobře ochucené. To jídlo mělo šmrnc.“

Stejného přijetí se o měsíc později, 7. března, dostalo i tradičním řeckým jídlům, jimiž byla polévka avgolemono, souvlaki z kuřecího masa s jogurtovými tzatziki s pita chlebem a moussaka s mletým masem, cuketou a bešamelovou omáčkou. „Dnešní oběd byl nápaditý, a hlavně výborný…Pohlreich by se za toto jídlo nemusel stydět,“ okomentoval na školní poměry nezvyklé obědové menu ředitel ZUŠ v Bajkalské ulici pan Mgr. Šesták. Podobně jako u asijské kuchyně si děti i tentokrát velice pochvalovaly typickou řeckou polévku. „Jídlo bylo výborné a byl to skvělý nápad, nejlepší byla polévka, pokračujte,“ zhodnotily řecké menu děti 7. A a 7. B.

Uznání sklidily za řecká jídla i kuchařky v Základní škole Jakutská, která se do projektu zapojila v březnu. Zážitek z netradičního oběda byl o to silnější, že žáci obou škol své jídelny vyzdobili v řeckém stylu: kresbami tamních památek, městeček, vlajek, výňatky z řeckých bájí, ale také řeckými nápisy Dobrý den a Děkuji, připevněnými na výdejní pult.

Právě povýšit oběd ve školní jídelně z uspěchané konzumace na příjemně strávený čas a propojit školní stravování s naukou o vztahu kultury a potravy společně se seberealizací žáků patří k mým hlavním cílům.

Den mezinárodní kuchyně se bude konat každou první středu v měsíci a v jídelních lístcích školních jídelen, kterých se to bude týkat bude speciálně označen ikonou znázorňující globus.

Po asijské a řecké kuchyni postupně přijdou na řadu například také národní pokrmy italské, rakouské či maďarské kuchyně. Jídla budou vybírána a připravována tak, aby byla vhodná pro dětské strávníky, harmonicky doplňovala jídelní lístek, respektovala sezónní dostupnost surovin a také splňovala přímou povinnost ke „Spotřebnímu koši“.

Vzhledem k velmi pozitivním odezvám které Dny mezinárodní kuchyně na školních jídelnách dosud zaznamenaly, počítám s jejich postupným rozšířením i do dalších škol. V praxi by to znamenalo, že by každá mnou provozovaná jídelna v průběhu roku poskytla strávníkům stejnou četnost mezinárodních kuchyní.

Akci tohoto typu,kterou jsem chtěl realizovat již v roce 2016 a konečně nyní na ni přišel ten správný čas, bych rád udržel celý rok 2018. Každou relizaci budeme vždy zpětně hodnotit na každé jídelně a sledovat dojmy a reakce strávníků. Pokud budou výsledky dobré, má šanci stát se tradicí na všech základních školách naší Prahy 10.

Máme v záloze mnoho zajímavých receptů a rád bych dal příležitost ochutnávky nemalého množství mezinárodních kuchyní našim nejmenším strávníkům.

Mgr. Jaroslav Vrtiška

ředitel organizace