Všesokolský slet 2018 – triumf pokrmů z kuchyní organizace Školní jídelna Praha 10

Velký úspěch v podobě stovek nadšených strávníků ze všech koutů České republiky si v prvním červencovém týdnu připsala organizace Školní jídelna Praha 10.

Bezprostředně po skončení školního roku, v termínu od soboty 30. června do soboty 7. července, dokázali pracovníci sedmi z jejích provozoven zajistit celodenní stravování na vysoké úrovni pro 1700 účastníků XVI. Všesokolského sletu.

„Jsem nesmírně pyšný na naše zaměstnance, na jejich vysoké osobní nasazení, které dalece překročilo rámec jejich obvyklých pracovních povinností. Za osm dní trvání sletu připravili téměř 31,5 tisíce jídel, o jejichž špičkové kvalitě svědčí kromě jiného řada dopisů představitelů sokolských žup a nadšené reakce v knihách přání a stížností,“ uvedl ředitel organizace Jaroslav Vrtiška.

Celkem 54 pracovníků sedmi provozoven ŠJ P10 zajištovalo nejen snídaně, obědy a teplé večeře, ale také stravovací balíčky a bezlepkové diety. Velký úspěch u strávníků sklidily jak tradiční pokrmy české kuchyně, jako například moravský vrabec se zelím a knedlíkem, hovězí svíčková na smetaně s knedlíkem, pečené kuřecí stehno se šťouchanými brambory, uzené maso s bramborovou kaší, vepřová pečeně se špenátem a brambory, guláš či kulajda, tak i méně obvyklá jídla, jako třeba lasagne s mletým masem či polévka minestrone.

Reakce vyzdvihující vysokou kvalitu připravených jídel, ale také vstřícnost a obětavost našich pracovníků přicházely doslova z celé země.

 „Strávila jsem zde šest dnů v rámci XVI. Všesokolského sletu a musím konstatovat, že s takto výbornou školní kuchyní jsem se již dlouho nesetkala. Ať už to bylo o ochotě všech pracovnic, zejména paní vedoucí ŠJ, tak příjemnému vystupování. Jsou to profesionálky na svém místě. Jejich práce je fyzicky, ale i psychicky náročná, ale nebylo na nich znát žádnou únavu, i když pracovaly asi nepřetržitě velmi dlouho,“ napsala například ve svém dopise místostarostka MČ Brno Černovice Petra Quittová.

Představitelé sokolských žup ve svých dopisech žádali o předání svých díků pracovníkům provozoven a rovněž vyjádřili přání moci se na organizaci ŠJ Praha 10 obrátit při přípravě dalšího všesokolského sletu.

Za pozornost stojí i zápisy v Knihách přání a stížností, z nichž některé jsou formulovány ve verších. „Co za vůně se to line? Nakoukněme do kuchyně. Paní kuchařky nám oběd vaří, práce se jim skvěle daří. Po nácviku hlad vždy máme, na čem si dnes pochutnáme? Nachystají knedlíky, nebo kuře s rýžó? Už vidíme chlapy, jak talíře lížó…,“ podělily se o zážitky z jídelny sokolky z Přerova.

„Kuchařky a kuchaři z vršovické školy, připravili jste pro nás opravdové hody. Ráno jsme s radostí vstávali a na „Vaše menu“ se těšili. Čas letí jako voda, za šest let jsme tu znova!“ zapsaly sokolky z Rozstání a Baldovec.  Jiní se vyjádřili ve zkratce: „Připojuji se, vaříte geniálně. Bratr Dalibor a sestra Svatka.“

S ohledem na mimořádný výkon zaměstnanců, kteří příkladně reprezentovali jak organizaci Školní jídelna Praha 10, tak i jejího zřizovatele, Městskou část Praha 10, požádal ředitel organizace Jaroslav Vrtiška pana radního pro školství Mgr. Ondřeje Počarovského o zvláštní finanční odměnu pro všech 54 zaměstnanců, kteří se na akci podíleli. Radní jeho žádosti ochotně vyhověl.

Každému ze zapojených pracovníků Jaroslav Vrtiška, který se akce po celou dobu účastnil, rovněž poděkoval osobním dopisem.