Stánek organizace Školní jídelna, Praha 10 přilákal stovky zájemců o chutnou a zdravou stravu

Pomazánka z červené řepy, bezlepkový hubník a drůbeží polévka patřily k tahounům nabídky, kterou pro návštěvníky veletrhu nazvaného Zdravá Praha 10, konaného 13. října, připravila organizace Školní jídelna, Praha 10. V krásném počasí babího léta její stánek před Nákupním centrem Eden navštívilo odhadem na 500 lidí všech věkových kategorií. Pro velký zájem přinášíme těm, kteří by si nabízené pokrmy rádi připravili sami doma, příslušné recepty.

Venkovní veletrh uspořádala Městská část Praha 10 v rámci své dvouměsíční osvětové kampaně. Představily se na něm dvě desítky organizací poskytujících zdravotní a sociální služby či podporujících zdravý životní styl. Jako příspěvková organizace desáté městské části nemohla pochopitelně chybět ani organizace Školní jídelna, Praha 10. A že její stánek měl příchozím co nabídnout, bylo patrné už z dálky – podle vůně a spokojených konzumentů. Vyhovět jejich chuti a zodpovědět zvídavé otázky tu byla připravena osvědčená dvojice, která v organizaci odpovídá za vysokou kvalitu připravovaných jídel – manažer kvality stravování Jiří Faltys a nutriční terapeutka  Adriana Michalcová. Za stánkovým pultem se opravdu nenudili.

„Uvařili jsme zhruba 120 porcí drůbeží polévky, sto porcí bezlepkového hubníku a po dvou kilech pomazánek z červené řepy, vajíček a cizrnovo-kakaové. Slané pomazánky jsme podávali na malých kouscích žitného nebo vícezrnného chleba a sladkou na kouscích vánočky. Nejvíce se návštěvníci zajímali o pomazánku z červené řepy, velmi příjemně je překvapila také sladká pomazánka z cizrny s kakaem, kterou většina z nich dosud neviděla, ani neochutnala. Velký zájem vyvolal i bezlepkový hubník. Všichni, kdo ho ochutnali, byli zaskočeni, že je stejně dobrý jako jeho tradiční forma z klasického bílého pečiva. Příjemné překvapení jsme připravili i pro ty, kteří přijali pozvání na naši drůbeží polévku. Nevěděli totiž, že polévky nepřipravujeme z polotovarů a prášků, ale výhradně ze základních surovin, tedy kostí, popřípadě skeletů a čerstvé zeleniny,“ popsal dění u stánku Jiří Faltys.

„Nejvíce podle mého názoru chutnala polévka,“ přidala svůj postřeh Adriana Michalcová. „Lidé ale nabízená jídla nejen ochutnávali, ale zajímali se i o recepty, radili se ohledně hubnutí nebo zdravé výživy a také se nám svěřovali se svými zkušenostmi s našimi obědy nabízenými ve školních jídelnách. Naprostá většina těchto reakcí byla pozitivní, někteří se dokonce zajímali o to, zda by si k nám nemohli pro obědy docházet,“ podotkla s úsměvem.

Veletrh oba označili za výbornou příležitost, jak veřejnosti přiblížit práci organizaci, jejíž výsledky v pracovní dny hodnotí na dvacet tisíc obyvatel Prahy 10. Prostřednictvím 14 provozoven totiž Školní jídelna, Praha 10 zajištuje školní, závodní a dietní stravování pro žáky a pracovníky 13 základních škol, pracovníky ÚMČ Praha 10 a další subjekty včetně několika středních a vyšších odborných škol. Na základě dlouhodobých vynikajících výsledků činnosti organizace byl její ředitel Jaroslav Vrtiška nedávno pověřen spoluprací na chystané modernizaci systému školního stravování v České republice, připravované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Recepty (uvedené množství surovin vystačí na přípravu čtyř porcí)

Bezlepkový hubník

Suroviny: 400 g hub (mohou být i zmražené), 1 kg světlého bezlepkového chleba, 400 ml mandlového mléka, 250 g pohankové krupice, 125 g másla, 1 vejce, 1 velká cibule, 4 stroužky česneku, 100 g vepřového sádla, sůl, černý mletý pepř, majoránka

Bezlepkové pečivo nakrájíme na menší kostky a necháme usušit. Zalijeme mandlovým mlékem a počkáme, až pečivo tekutinu vsákne. Na sádle si opečeme najemno nakrájenou cibuli a na ní podusíme ne větší kousky nasekané houby, přidáme oloupaný a najemno nasekaný česnek. Osolíme, opepříme a přidáme majoránkou. Do nasáklého a ochuceného pečiva přidáme prochladlé podušené houby s cibulí a vejcem. Vše pak zahustíme pohankovou krupicí a podle potřeby ještě dochutíme. Do vymazaného pekáče navrstvíme hubník. Pečeme na 180 st. C zhruba 20 minut.

Cizrnovo – kakaová pomazánka (uvedené množství postačí na potření 4 palačinek, nebo krajíců chleba) 

Suroviny: 60 g (zhruba půl hrníčku) cizrny, 20 g (zhruba čtvrtina balení) lučiny, nebo žervé, 10 g (zhruba osmina kelímku) řeckého jogurtu, vrchovatá čajová lžička kakaa, cukr krystal

Cizrnu přes noc namočíme a druhý den ji uvaříme do měkka (pokud spěcháme, můžeme použít i sterilovanou).  Čerstvý sýr a řecký jogurt našleháme. Uvařenou cizrnu do hladka rozmixujeme a přidáme kakao. Nakonec přidáme cukr dle chuti a vše dobře promícháme, aby nám vznikla hladká hmota.

Pomazánka z červené řepy

Suroviny: 150 g červené řepy, 75 g lučiny, nebo žervé, 50 g řeckého jogurtu, sůl, mletý černý pepř, citron

Červenou řepu uvaříme do měkka, popřípadě ji upečeme v troubě (nejlépe v alobalu) na 200 – 220 st. C. Oloupat ji můžeme před, nebo i po tepelné úpravě. Pokud chceme tepelnou úpravu urychlit, rozkrájíme řepu před uvařením (upečením) na menší kousky. Poté ji vychladíme a nastrouháme na jemném struhadle. Vyšleháme lučinu s jogurtem, místo kterého také můžeme použít zakysanou smetanu. Z nastrouhané řepy slijeme přebytečnou šťávu, přidáme vyšlehanou směs, sůl, pepř a zakápneme pár kapkami citronové šťávy. Vše dobře promícháme a dáme vychladit. Hustotu pomazánky můžeme upravovat podle chuti třeba tím, že ji rozředíme trochou šťávy slité z řepy, nebo jogurtem. Pokud si chceme pomazánku ještě více ochutit, doporučuji čerstvý nastrouhaný křen, nebo utřený česnek. Pomazánku podáváme na nasucho zprudka opečeném pečivu, či chlebu (nejlépe žitném, nebo semínkovém). Doporučuji ozdobit lístky rukoly a kousky vlašských ořechů.

Pomazánka vajíčková

Suroviny: 4 podestýlková vejce, 40 g lučiny, 150 g řeckého jogurtu, lžička plnotučné hořčice, sůl, bílý mletý pepř, pažitka

Vejce uvaříme natvrdo, vychladíme a oloupeme. Velmi najemno nasekáme pažitku. Lučinu vyšleháme s jogurtem (nejlépe řeckým), solí, pepřem a hořčicí. Vychlazená oloupaná vejce nakrájíme, či nastrouháme na hrubším struhadle a přidáme je do vyšlehané ochucené lučiny. Nakonec přidáme nakrájenou pažitku, vše dobře promícháme a dáme vychladit do lednice. Místo pažitky můžete použít třeba i plocholistou petržel, kopr, jarní cibulku, ančovičky atd.

Základní drůbeží vývar

Suroviny: 500 g drůbežích skeletů, jedna mrkev, kousek celeru, petržele a pórku, jedna malá cibule, sůl, pár kuliček nového koření a černého pepře a dva kousky bobkového listu

Nejdříve si připravíme základní vývar. Drůbeží skelety dáme na 20 minut zapéct do trouby předehřáté na 220 s t. C.  Počkáme, až budou mírně dozlatova opečené, přendáme je do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer, cibuli a pórek. Zvolna přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme vývar lehce probublávat. Pokud se na začátku varu na vývaru vytvoří pěna, sesbíráme ji naběračkou, nebo jemným sítkem. Poté přidáme pepř, nové koření a bobkový list. Pomalým varem necháme vývar přibližně hodinu vařit, poté ho procedíme přes jemné sítko. Maso z kostí můžeme obrat a nakrájet. Vyvařenou zeleninu do něj nevracíme, protože nemá žádnou chuť. Nakonec dosolíme.

Drůbeží vývar se zeleninou a písmenky

Suroviny: 1 l základního drůbežího vývaru (viz výše), jedna mrkev, kousek celeru a petržele, sůl, 60 g těstovinových písmenek

Do základního drůbežího vývaru přidáme na malé kousky nakrájenou (nastrouhanou) zeleninu a uvaříme do měkka. Do vařící vody vsypeme těstoviny, po uvaření je prudce zchladíme a necháme okapat. Spolu s nakrájenou kudrnkou je přidáme do vařící polévky a ihned podáváme.